Gebruiksgemak van de AED
AED gaat makkelijk open en is direct klaar voor gebruik
AED kan op iedere ondergrond gebruikt worden
Tempo van instructie past zich aan de gebruiker aan
AED Interface (scherm of stem)


Gebruiksgemak van de AED

Het moment dat u een AED moet gebruiken, is vaak een moment van paniek en onzekerheid. Het is daarom erg belangrijk dat de AED die u koopt een makkelijk te bedienen AED is. Ook als er geen BHV-er of AED-getraind persoon aanwezig is. De AED moet door iedereen eenvoudig te gebruiken zijn en moet voldoende ondersteuning en uitleg bieden.

Bent u een getrainde EHBO-er en weet u wat u moet doen tijdens reanimatie? Bent u daarnaast regelmatig betrokken bij herhalingsoefeningen? Toch blijft het belangrijk dat u niet wordt verrast door onduidelijke handelingen en instructies.

Wat door gebruikers van een AED als handig wordt ervaren, is dat de AED ondersteuning biedt tijdens het hele proces. Zowel visueel als auditief. Denk hierbij aan een stem die u toespreekt over wat de volgende stap is bij het gebruik van de AED. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat de AED zich automatisch aanpast aan uw snelheid. Zo kan een ervaren hulpverlener sneller doorwerken, en wordt een ongetrainde gebruiker in zijn eigen tempo geholpen. Ook reanimatieondersteuning wordt als belangrijk element ervaren bij de keuze voor het kopen van de beste AED.

Gelukkig zijn er steeds meer AED ’s te vinden bij bedrijven, openbare instellingen en sportverenigingen en worden er steeds meer BHV-ers opgeleid in het gebruik van een AED. Toch moeten we niet onderschatten hoe een stresssituatie het handelen beïnvloedt. Harde geluiden, drukte en andere omgevingsfactoren kunnen de concentratie makkelijk verstoren.

Zo is in een onderzoek¹ naar gebruiksgemak (hoe lang duurt het hele proces van AED aanzetten tot en met het toedienen van een schok) het volgende resultaat naar voren gekomen:

De medtronic lifepak CR plus en de Philips Heartstart HS-1 scoren significant beter dan de overige AED ‘s

De fase waarin gebruikers de AED open hebben gekregen en de Pads op het lichaam aanbrengen, is een belangrijk moment waar instructie vanuit de AED cruciaal blijkt te zijn. Hierbij is natuurlijk de combinatie van tijd en kwaliteit (snel & goed) bepalend.

De Philips Heartstart HS-1 en de Medtronic lifepak CR plus komen hierbij als beste AED uit de test. Gemiddeld heeft een ongetrainde gebruiker iets meer dan 100 seconden nodig om met 100% succes een schok toe te dienen.

De andere AED’s in het onderzoek hebben 50 seconden tot zelfs 2 minuten extra tijd nodig voor een gebruiker een eerste schok kan toedienen.

De beste AED inzet is een inzet binnen 3 minuten.




De AED gaat makkelijk open en is direct klaar voor gebruik

Het moment dat u een AED moet gebruiken, is vaak een moment van paniek en onzekerheid. Het is daarom erg belangrijk dat de AED die u koopt een makkelijk te bedienen AED is. Ook als er geen BHV-er of AED-getraind persoon aanwezig is. De AED moet door iedereen eenvoudig te gebruiken zijn en moet voldoende ondersteuning en uitleg bieden.

Tijdens onderzoek¹ werd een panieksituatie nagebootst om te zien hoe mensen een AED zouden gebruiken. Dit onderzoek heeft opmerkelijke resultaten; Bij de Medtronic AED en de Philips Heartstart HS-1 AED konden alle 16 gebruikers de AED effectief gebruiken en een shock toedienen. Bij de andere AED’s in het onderzoek hebben 25% tot zelfs 56% van de gebruikers geen schok kunnen toedienen.

De Medtronic en de Philips Heartstart HS-1 zijn opvallend beter te bedienen.

De verklaring is o.a. dat gebruikers sommige AED verpakkingen moeilijk open kunnen krijgen. Zo kan bij de Zoll AED Plus de deksel zelfs los schieten. Ook is de Zoll de enige AED die handmatig aangezet moet worden voordat de AED activeert, de overige AED’s gaan automatisch aan, na het openmaken van de verpakking. Bij de Heartsine Samaritan Pad 350P, de Cardiac Science AED en de Zoll AED Plus duurt het bijna 10 seconden voor de eerste instructie m.b.t. de behandeling van de patient wordt gegeven.

De CardiAid voert na het aanzetten van de AED eerst een self test uit. Hierna is de AED pas gebruiksklaar.

Bij de Philips Heartstart HS-1, de Medtronic lifepak CR plus en bij de Defibtech Lifeline AED, start de AED direct met de eerste instructie en weet de gebruiker gelijk wat de eerste handelingen moeten zijn.

Nadat de verpakking correct open is gemaakt is het belangrijk dat de electroden/pads goed op de borst van de patient worden geplakt. Want goed geplakte electroden/pads maakt de AED pas effectief en gebruiks klaar.

Uit het onderzoek blijkt dat bij een aantal AED ’s de pads onvoldoende goed op het lichaam zijn aangebracht, omdat de instructie onduidelijk was. Hierbij werden de pads over de kleding geplakt, werd de beschermlaag in een aantal gevallen niet van de pads afgehaald, of werden de pads gewoonweg op een verkeerde plaats op het lichaam aangebracht.

Bij de Heartsine Samaritan Pad 350P & de Defibtech Lifeline AED zijn de pads niet zichtbaar vanaf de bovenkant/voorkant van de AED. Intuïtieve bediening is dan niet mogelijk.

De Philips Heartstart HS-1 AED en de Medtronic lifepak CR plus kwamen als beste naar voren in het onderzoek.

Het is belangrijk dat de AED duidelijke uitlegt aan de gebruiker hoe en waar de pads geplakt moeten worden. Zo krijgt zelfs de ongetrainde omstanders de beste kans om de AED effectief te gebruiken en een leven te redden.




Kan de AED op elke ondergrond gebruikt worden?

Dit is een belangrijke vraag die bijna altijd wordt overgeslagen. Want hoe kan een slachtoffer naar een droge plek worden verplaatst, als het slachtoffer zich midden op een sportveld bevindt? Of op een metalen of geleidende vloer? En als een AED niet bediend mag worden in de buurt van mobiele telefoons, hoe wilt u dan 112 (laten) bellen?

Niet alleen kost dit kostbare tijd, u zou hier helemaal niet over na hoeven denken. Een AED moet bediend kunnen worden op die plek waar het slachtoffer zich bevindt.

Bij uw keuze in het kopen van de beste AED is het zeker belangrijk om dit mee te laten wegen in uw beslissing. Hoe is de omgeving waar de AED komt te hangen? Denk hierbij aan outdooractiviteiten, bouwplaatsen, garagebedrijven en fabrieksterreinen. Het is in deze gevallen belangrijk dat u een AED koopt die op alle ondergronden gebruikt kan worden.

De fabrikanten van de Zoll AED Plus de Heartsine Samaritan Pad 350P, de Cardiaid de Defibtech Lifeline en de Cardiac Science Powerheart G3 plus AED geven aan dat deze niet gebruikt mogen worden binnen een straal van 2 meter van HF (hoge frequentie) apparatuur. Denk hierbij aan mobiele telefoons, tranformatoren etc. De Medtronic lifepak CR plus is weliswaar geschikt om op elke ondergrond gebruikt te worden, maar er mogen geen actieve mobiele telefoons in de directe omgeving zijn.

De Cardiaid, de Zoll AED Plus en de Defibtech Lifeline AED’s mogen verder niet worden gebruikt wanneer de patient op een natte of geleidende (b.v. metalen) ondergrond ligt. Vergeet niet dat het levensbedreigend kan zijn om de patient te verplaatsen, hiermee verliest u ook kostbare tijd.

De fabrikanten van de Zoll AED Plus, de Heartsine Samaritan Pad 350P geven ook aan dat deze AED ‘s niet gebruikt mogen worden in de omgeving van lucht- & gasflessen. De Zoll AED Plus mag ook niet gebruikt worden bij of op andere apparatuur. De omgeving van de Zoll AED Plus moet een relatieve luchtvochtigheid van ten minste 30% hebben wanneer de vloer is bedekt met synthetisch materiaal (zoals vloerbedekking)

De Philips Heartstart HS-1 is de enige AED die op elke ondergrond gebruikt worden (inclusief: natte of metalen vloeren, modder, nat gras) en deze AED kan ook in elke omgeving gebruikt worden (inclusief mobiele telefoons en lucht- &gasflessen)

Het is ook belangrijk dat een AED goed beschermd wordt bewaard en bijvoorbeeld niet wordt blootgesteld aan vriestemperaturen. Een AED moet natuurlijk wel buiten kunnen werken, want het slachtoffer moet niet eerst verplaatst worden voordat de AED gebruikt kan worden. De Heartsine Samaritan Pad 350P en de Philips HeartStart HS-1 testen zelf en slaan alarm wanneer het te warm of te koud is.

Water en stofdichtheid van AED’s worden met een internationale IP-classificatie aangeduidt. Deze zogenaamde IP-classificatie bestaat uit twee cijfers, het eerste cijfer betreft de beschermingswaarde tegen stof, het tweede betreft de bescherming tegen water. Hoe hoger de getallen, hoe beter de bescherming (op een schaal van 0 tot 8). De AED ‘s van Heartsine Samaritan Pad 350P en de Medtronic lifepak CR plus hebben een hoge IP waarde (IP56).

Toch is ook een lage IP waarde al gewoon bruikbaar in een regenbui. Zo is de Philips HS-1 gedurende 10 minuten getest in een regenbui van meer dan 60 mm regen per uur. Daarbij heeft de AED in 10 minuten meer dan 10 mm water te verwerken gekregen over het gehele oppervlak. En na inspectie achteraf bleek er geen effect te zijn op de werking of de veiligheid van de Philips AED. (nb: Volgens de definitie van het KNMI is dit zelfs bijna een wolkbreuk: Een bui, waarin het zo hard regent dat er in 5 minuten ruim 10 mm of meer valt wordt als wolkbreuk gearchiveerd.)

Lees meer over de IP waarden per AED in de aparte productoverzichten.

Let op: Vergeet niet dat de borst van het slachtoffer wel altijd droog moet zijn voordat de pads worden aangebracht. Anders blijven de Pads van de AED onvoldoende plakken en geleidt de stroom niet goed. Tijdens de reanimatie van het slachtoffer gaat de analyse van de AED gewoon door. De borst moet ook dan dus droog blijven. Dus ook al is de AED waterdicht: in de regen moet u dus wel een paraplu boven het slachtoffer houden.




Tempo van instructie van de AED past zich aan de gebruiker aan

Alle AED’s geven instructies tijdens het gebruik. Vanaf het moment van activeren van de AED begint de tekst of de visuele instructie te werken. Het is belangrijk dat u, als gebruiker, niet hoeft te wachten op de volgende instructie uit de AED. Dit kan frustrerend werken wanneer u wordt geremd in uw handelingssnelheid omdat u wacht op de AED. Het kan ook voorkomen dat de instructie uit de AED te snel gaat voor uw handelingstempo, waardoor u belangrijke instructies mis loopt en er verwarring ontstaat.

Wanneer de instructies van de AED automatisch zijn kan er snel een onduidelijke situatie ontstaan. Uit het gebruiksonderzoek¹ komt de Philips Heartstart HS-1 als beste naar voren omdat de instructies vanuit de AED zich aanpassen aan de handelingssnelheid van de gebruiker. Bij de overige AED ’s worden de instructie's in een vast tempo herhaald, en passen de AED ‘s de instructie's niet aan de fase waarin de gebruiker zich bevindt.




AED heeft een heldere Interface (scherm, stem)

In deze AED vergelijker laten we gebruiksgemak zwaar wegen. Wij vinden het erg belangrijk dat de ongetrainde gebruiker intuitief de AED kan toepassen. De ongetrainde omstander is veelal als eerste bij het slachtoffer aanwezig.

De interface van de AED is hierbij cruciaal. Geven de auditieve (de stem) en de visuele (de verpakking en eventueel scherm) voldoende duidelijke ondersteuning bij gebruik? Wordt de gebruiker niet over-gestimuleerd door te veel instructie?

De Cardiaid AED heeft een zeer uigebreide instructie op de verpakking die door middel van knipperende lichtjes de gebruiker door de stappen heen leidt. Dit kan handig zijn in slecht verlichte ruimtes, maar kan helaas ook als te druk worden ervaren en de gebruiker afleiden.

De Heartsine Samaritan Pad 350P werkt met verlichte plaatjes die de gebruiker ondersteunen.

De Defibtech Lifeline biedt geen enkele visuele ondersteuning, alleen een stem die de gebruiker ondersteunt.

De Philips Heartstart HS-1 staat bekend om de duidelijke en harde stem van de AED.

De Cardiac Science Powerheart G3 heeft een tekst scherm met vier regels die stem instructies ook visueel ondersteunt. Deze AED is daarmee goed te gebruiken in een lawaaiige omgeving

De Zoll AED Plus heeft een zeer uitgebreid schema met lampjes en plaatjes, dat door de onervaren gebruiker als verwarrend wordt ervaren.

De Medtronic lifepak CR plus heeft een stem die de gebruiker ondersteunt.



¹Onderzoek verricht door de Interface Analysis Associates uit California naar het gebruiksgemak van een aantal AED’s die we ook in deze AED vergelijking naast elkaar hebben gezet. De focus lag op de “usability” van de AED’s door toedieners die niet zijn getraind om een AED te gebruiken.

Contact

Procardio
"Vlierstaete"
Vlierberg 4-5b
3755 BS Eemnes

T: +31-(0)35 - 33 33 515
24-uurs servicedienst: +31-(0)35 - 33 33 517
Website: www.procardio.nl
E-mail: info@procardio.nl

Over ons

Wij van Procardio zijn blij om te zien dat u opzoek bent naar een AED. Het kan namelijk ook u overkomen! Een familielid, vriend, collega of zelfs onbekende kan plotseling neervallen met een hartstilstand. Weet u hoe u dit slachtoffer het snelste kunt helpen? Elke minuut is namelijk cruciaal!

Lees meer