Je bent hier: Home / Voordelen van de AED
Voordelen van de AED

Bij de voordelen van de AED hebben we een opsomming van de goede punten van de AED‘s. Zoals of de AED voldoende ondersteuning biedt door heldere, gesproken instructies te geven gedurende het proces van gebruik van de AED.Wij hebben gebruiksvriendelijk voor ongetrainde gebruikers als belangrijk element laten meewegen.

Nadelen van de AED

Bij de nadelen geven we aan wat de belangrijke elementen zijn van de AED die de gebruiker als nadeel ervaart. Nadelen die helaas niet terug te vinden zijn in de verkoopbrochures, maar wel uit onderzoek en gebruik naar voren zijn gekomen. Ook hier letten wij sterk op gebruiksgemak door ongetrainde omstanders.

Kan de AED door iedereen en zonder training gebruikt worden

Het moment dat u een AED moet gebruiken, is vaak een moment van paniek en onzekerheid. Het is daarom erg belangrijk dat de AED die u koopt een makkelijk te bedienen AED is. Ook als er geen BHV-er of AED-getraind persoon aanwezig is. De AED moet door iedereen eenvoudig te gebruiken zijn en moet voldoende ondersteuning en uitleg bieden. In deze AED vergelijker laten we gebruiksgemak zwaar wegen. Wij vinden het erg belangrijk dat de ongetrainde gebruiker intuitief de AED kan toepassen. De omstander die als eerste bij het slachtoffer aanwezig is, is immers vaak ongetraind.

Bent u een getrainde EHBO-er en weet u wat u moet doen tijdens reanimatie? Bent u als BHV-er regelmatig betrokken bij herhalingsoefeningen? Dan weet u dat het belangrijk blijft dat u niet wordt verrast door onduidelijke handelingen en instructies. Op het moment dat je als (ongetrainde) gebruiker een AED moet bedienen is het belangrijk dat de AED je hierbij begeleidt.

Want AED’s verschillen onderling enorm! Uit onderzoek¹ komt naar voren dat in een nood-situatie niet elke AED goed bediend wordt.

Alleen de Philips Heartstart HS-1 mag door iedereen en zonder instructie worden gebruikt. De Philips Heartstart HS-1 is de enige AED ter wereld met over-the-counter goedkeuring (=verkoop zonder verplichte instructie (VS-FDA)). Dit resultaat heeft er voor gezorgd dat deze AED de meest verkochte AED ter wereld is.

En hoewel alle AED’s zijn goedgekeurd voor verkoop in de EU, is het opvallend dat alle merken (behalve Philips) in de gebruikershandleiding verplichte AED en/of reanimatie training hebben opgenomen.

Zo komt de de Medtronic lifepak CR plus relatief goed uit het onderzoek naar voren (het ontbreken van reanimatie begeleiding wordt wel als een cruciaal gemis ervaren). Toch wordt het plaatsen van de pads als moeilijk gezien en is AED training volgens Medtronic noodzakelijk.

De Defibtech Lifeline AED, de HeartSine Samaritan® PAD 300 en de Zoll AED Plus geven in de gebruiksaanwijzing aan dat deze AED ‘s alleen gebruikt mogen worden door hiervoor opgeleide personen.

In de handleiding van de Cardiac Science Powerheart G3 Plus staat opgenomen dat deze AED is bedoeld voor gebruik door mensen die zijn opgeleid om te reanimeren en AED’s te gebruiken.

Door CardiAid wordt specifiek aangegeven dat kennis van reanimatie vereist is.

¹Onderzoek verricht door de Interface Analysis Associates uit California naar het gebruiksgemak van een aantal AED’s die we ook in deze AED vergelijking naast elkaar hebben gezet. De focus lag op de “usability” van de AED’s door toedieners die niet zijn getraind om een AED te gebruiken. Volledige rapport bij ons opvraagbaar.

Contact

Procardio
"Vlierstaete"
Vlierberg 4-5b
3755 BS Eemnes

T: +31-(0)35 - 33 33 515
24-uurs servicedienst: +31-(0)35 - 33 33 517
Website: www.procardio.nl
E-mail: info@procardio.nl

Over ons

Wij van Procardio zijn blij om te zien dat u opzoek bent naar een AED. Het kan namelijk ook u overkomen! Een familielid, vriend, collega of zelfs onbekende kan plotseling neervallen met een hartstilstand. Weet u hoe u dit slachtoffer het snelste kunt helpen? Elke minuut is namelijk cruciaal!

Lees meer