Wist u dat...
1. Een ambulance er minimaal 5 tot 10 minuten over doet om bij een patiënt te komen?
2. Dit de actuele reanimatie voorschriften zijn (per jan 2016)?
3. U bij de aanschaf van een AED kan kiezen tussen een half- en een volautomaat?
4. Er geen goede oplossing is voor een AED buiten, die zowel voor iedereen toegangkelijk is, en tevens goed beveiligd (de outdoor aandachtspunten op een rij).
5. De manier waarop de energie aan het hart wordt afgegeven minstens of misschien nog belangrijker is dan de hoeveelheid energie die het toestel aflevert (current versus energy & zin en onzin over oplopend energie niveau).

Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van de 2010 richtlijnen voor de reanimatie en het gebruik van de AED. Wel wordt steeds meer benadrukt dat de maximale tijd zonder borstcompressies zo kort mogelijk moet zijn.
De veranderingen zijn:- Borstcompressies dienen tenminste 5 cm diep te zijn.
- De frequentie van de borstcompressies is tenminste 100/minuut.
- Gebruik van de AED is een integraal onderdeel van de basale reanimatie door leekhulpverleners.
- Doorgaan met borstcompressies tijdens het aanbrengen van de elektroden van de AED.
- AED’s mogen ook worden gebruikt voor het defibrilleren van baby’s & kinderen als er voor hen geen aangepaste AED voorhanden is.
- Een kleine aanpassing van de stabiele zijligging ter voorkoming van druk op de onderliggende arm.
Let op: de beademing (30:2) blijft een essentieel onderdeel van de basale reanimatie van volwassenen, tenzij men niet kan of wil beademen.
Er zijn 3 typen Externe Defibrillatoren. Daarvan kunnen we er twee AED (Automatische Externe Defibrillator) noemen (de vol-automatische AED en de semi-automatische AED). Het derde en laatste type is een manuele defibrillator. Deze laatste kan worden vergeten voor een leek, deze wordt alleen door (para)medisch personeel gebruikt. Zowel een vol-automatische als een semi-automatische AED mogen door een leek gebruikt worden.
Een vol-automatische AED zal de schok aan de patiënt toedienen zonder hiervoor om toestemming van de gebruiker van het apparaat te vragen. Bij een semi-automatische vraagt de AED aan de gebruiker om op de knop te drukken om de schok toe te dienen.
Het voordeel van de semi-automatische is dat men de tijd heeft om te kijken of er werkelijk niemand meer in contact is met de patiënt alvorens de schok toe te dienen. Als er tijdens het toedienen van de schok nog iemand het slachtoffer aanraakt krijgt deze ook een schok. Een semi-automatische AED is dus altijd aan te bevelen boven een vol-automatische om bovengenoemde reden.
Een ander verschil tussen een semi-automaat en een volautomaat is het prijsverschil. Waarbij een volautomaat 30% tot 40% duurder is.
- is de afstand naar een AED niet langer dan 1 minuut
- kent iedereen de locatie van de AED en hangt deze vrij toegankelijk 24 uur per dag
- wordt de AED nooit gestolen of vernield
- is er altijd een getrainde bediener beschikbaar, die ook het reanimeren beheerst
- en zit tussen een hartstilstand en het toedienen van een schok niet meer dan 3 a 5 minuten.
Helaas is de realiteit anders:
Hoe sneller, hoe beter, geldt bij de inzet van de AED. De eerste minuten bij hartfalen zijn cruciaal. Hoe eerder de hulp wordt geboden, hoe groter de kans op succes. Zorg dat zoveel mogelijk “aanwezigen” binnen uw bedrijf, vereniging of lokatie waar de AED is geplaatst hiervan op de hoogte is gesteld of hier op wordt gewezen door duidelijke stickers en aanduidingen.
Hoe beter de AED is beveiligd tegen diefstal en vandalisme, hoe meer risico er bestaat op vertraging bij inzet van de AED. Hierbij de verschillende mogelijkheden op een rij:
a. De AED hangt in een afgesloten kast met breek-glas. Indien de AED ingezet moet worden slaat men het ruitje in, en neemt de AED eruit.
b. Toegang via een sleutel met plaatsing van de sleutel in een Noodsleutelkast. Het glas van deze kast wordt gebroken, met de sleutel wordt de AED behuizing geopend. Deze behuizing geeft daarop een geluid en/of lichtsignaal ter alarmering. Diefstal zal niet onopgemerkt plaatsvinden.
c. Toegang via een pincode die algemeen bekend is (bv: de lokale postcode) Iedereen kan de kast openen.
d. Toegang via een pincode na het bellen van een telefoonnummer. Op de AED behuizing staat een nummer dat gebeld moet worden om toegang tot de AED te krijgen. Dit kan zowel geautomatiseerd of via een alarmcentrale. Deze methode kost extra tijd, en vereist een telefoon met batterijspanning en beltegoed. De registratie die met de melding gepaard gaat, kan een extra drempel zijn om vandalisme tegen te gaan.
e. De toegang tot de AED is voorbehouden aan geselecteerde personen (sleutel of pincode) Indien gekozen wordt voor een systeem waarbij de aansturing wordt overgenomen door de ambulancedienst, en indien voldoende vrijwilligers getraind kunnen worden, kan worden gekozen voor deze optie. Direct na de melding aan 112, kan door de ambulance dienst een bericht worden verstuurd naar de in het systeem opgenomen hulpverleners. Zij worden dan gericht naar het slachtoffer, voor directe reanimatie, en naar de AED gestuurd, voor het ophalen en de bediening.
In het begin van deze eeuw was het gewoonte om de reset van het hart met zoveel mogelijk energie uit te voeren. Niet alleen levert dit veel restschade op aan slachtoffers, ook ontwikkelde zich de vraag of energie wel de juiste manier is om het resetten van het hart in uit te drukken.
Dit kan vergeleken worden met bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens. Beiden hebben een motor van 500 PK heeft, echter de ene is sneller, en de andere kan meer trekken.
Al het onderzoek van de laatste jaren wijst in de richting van het afgeven van meerdere, korte, dynamische stroom-stootjes met minder energie, die sneller worden toegediend. Niet alleen geeft dit minder rest-schade bij een slachtoffer, het blijkt ook gewoon beter te werken!
http://www.nature.com/nm/journal/v17/n8/full/nm0811-906a.html
Philips studie naar het verschil tussen stroom en energie
Daarnaast:
Als een defibrillator de energieafgifte in stappen moet laten "escaleren" om een effectieve dosis te vinden, wordt het defibrilleren van het slachtoffer onnodig vertraagd. Er treedt immers een verplichte pauze van 2 minuten op, na elke schok. Een AED die direct bij de eerste schok de ideale stroomstoot kan afgeven, wint dus enorm aan tijd.